Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 5 d’abril del 2013

2a Temporada. Relats curts 24


Sempre hem escoltat dir a la gent més major que les coses velles retornen i així podem veure com la moda del passat, la que portaven les nostres mares, de sobte torna a aparèixer a les tendes, o com el cinema, la literatura o la música evoca sons o imatges que semblaven ancorades en èpoques remotes. Però es veu, i d'això en saben més els filòsofs, que com el planeta terra és redó de tant en tant tornem al passat i fins i tot als orígens de la humanitat, de les modes i de les seues preocupacions.
En l'Antic Egipte ja creien que el temps era alguna cosa que complia cicles, com si fóra un cercle, i que aquests cicles tenien un inici i un final i que després del fi tornava a començar. Llavors utilitzaven aquest control del temps per imaginar unes possibles estacions i aplicar-ho a les collites, les quals anaven relacionades amb les crescudes del riu.
En una època en la que sembla que tecnològicament, socialment i culturalment hem evolucionat tant, ara ens adonem que la naturalesa fa el possible perquè no siga així.
Durant els dies de pasqua hem vist com els nostres joves, i no tan joves, utilitzen telèfons mòbils d'alta gama amb els que es comuniquen a velocitats increïbles. Els missatges volten per l'infinit i tota aquesta barreja d'un i zeros acaben, com si d'un miracle es tractara, en l'aparell del receptor.
Així i tot hem vist com moltes coses que semblaven oblidades han tornat a aparèixer per art de màgia, no sé si això tindrà a veure amb el retorn al passat o amb la crisi econòmica i de valors, com ara les cordes i els cants que acompanyaven el gronxar d'aquesta, els balons de futbol de tots tipus i colors i les porteries improvisades en portes de cases abandonades o dissenyades amb dues pedres. Hem vist com les cantimplores de taronjada, els entrepans de llonganisses i les mones de pasqua apareixien en parcs, jardins i casetes de camp. No sé si tot això és culpa de la crisi, però de tota manera siga benvinguda.
El que també ha retornat al passat és el clima, el qual, igual que quan érem xicotets anava fent eixides i amagades de sol mentre l'aigua l'acompanyava i al mateix temps ens llevàvem la jaqueta texana, comprada per als dies de pasqua, i ens la tornàvem a posar.
No sé si és així, però almenys a mi m'ha semblat que sí que ho era. Fins i tot m'ha semblat escoltar el so de l'esmolador voltant pel poble amb la seua melodia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada